vasárnap, május 2

Díjak, elismerések

Van olyan díj, amit meg kell pályázni, azaz magad döntesz arról, hogy vajon megérdemled-e, de van olyan is, amiről mások gondolják, hogy érdemes vagy rá. Néhány elismerésnek - a teljesség igénye nélkül - utánanéztem, ezek kategóriánként, betűrendben az alábbiak.

Az alábbi díjakra jelentkezni kell:
Év háza építészeti díj
Az „Év háza 2010” pályázaton olyan belföldi természetes magánszemély(ek) (építész tervező(k)) indulhat(nak), aki(k) a pályázat tárgyát képező épület tervezését saját nevével/nevükkel jegyzi(k) [...]

Média Építészeti díj
Figyelemmel kísérhetjük, hogy vajon a nagyközönség is ugyanúgy értékel-e egy-egy épületet, mint a szakma. Mert végül is ez a díj erről szól. Arról, hogy miután a szakma kizsűrizte magát, megnézzük, hogy a laikusok mit gondolnak az építészek munkáiról, vajon egyezik e az ízlése az építészeknek és az utca (internet) emberének. S ami a legfontosabb: pár perces előadásban meg tudod e győzni a nem szakmai zsűrit, hogy a te munkád a legjobb?
Most itt a lehetőség, hogy te is megmérettesd magad. Állj ki, és mutasd meg, hogy nem csak az építész szakmának tervezel, hanem érdekel a laikusok véleménye is.

Ezekre a díjakra nem kell jelentkezni:
Hild János-díj
A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild Jánosról, az első budapesti városrendezési terv készítőjéről elnevezett HILD JÁNOS DÍJAT adományoz az urbanisztika terén elért kimagasló elméleti és gyakorlati szakmai teljesítmények elismerésére.
Hild János Díj adományozható annak a természetes személynek, aki az urbanisztikai szemlélet érvényesítése terén a területfejlesztésben, területrendezésben, a településfejlesztésben, településrendezésben,
a települési értékek védelmében, a települések igazgatásában, üzemeltetésében kiemelkedő tudományos, tervezői, vagy gyakorlati szakmai eredményt ért el.
Az „egyéni” Hild János Díj adományozásáról a Társaság Elnöksége – a Díjbizottság előterjesztése alapján – kétévente határoz.

Pro Régió díj

A Pro Régió Díj alapítására 1992-ben került sor a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter rendeletével. A díj a terület- és regionális fejlesztés, a térségi és kistérségi együttműködés elősegítése, a társadalom, a gazdaság és környezet összehangolt fejlesztése terén kiemelkedő tevékenységet végző személyek és szervezetek elismerését szolgálja.
A díj szakmai előkészítését a szakterületileg illetékes kormányzati szerv (jelenleg a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal) végzi a Pro Régió Bizottság közreműködésével. A Pro Régió Bizottság tagjai a területfejlesztés és területrendezés elismert szaktekintélyei közül felkért személyek. A beérkezett javaslatokat a Pro Régió Bizottság értékeli és rangsorolja, majd ennek alapján javaslatot tesz a miniszter számára a díj adományozására.
A Pro Régió Bizottság a bírálat során személy esetében vizsgálja az életmű teljességét, vagy az egyszeri teljesítmény kiemelkedő, a szakterület számára meghatározó voltát.

Reitter Ferenc-díj
A Reitter Ferenc Díjat az V. kerület Önkormányzatának Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottsága a kerület építészeti arculatának kialakításában, az épített környezet védelmében kiemelkedő tevékenységet folytató személyek és közösségek elismeréseként adja. A Belváros-Lipótváros Önkormányzata által alapított Reitter Ferenc Díj adományozására javaslatot tehetnek a kerületi lakosok, a kerületben működő építészeti-környezetvédelmi intézmények, egyesületek, szakmai szervezetek. A díj azon személyeknek és közösségeknek adható, akik hosszabb ideje kiemelkedő eredménnyel tevékenykednek a kerület építészeti-környezetvédelmi életében, építészeti, műemléki értékeinek megőrzésében. A díj adományozására évente egyszer, legfeljebb 3 díjazott (személy illetve közösség) részére a Lipót Napok keretében kerül sor. 2001 óta több mint huszan kapták meg a díjat, kiváló építészek és városrendezők.

Nincsenek megjegyzések: